10. Paşaköy
Paşaköy Altınyayla ilçesine 9 km uzaklıktadır. Köyde toplam 47 hane vardır. Son sayımda nüfusu 188 olarak tespit edilmiştir. Altınyayla ile Sivas arasındadır. Köye “Paşaköy” adı verilmesinin nedeni; Kurtuşul Savaşı yıllarında köyde zenginler yaşarmış yani paşalar diyarı anlamında “Paşaköy” denilmiştir. Paşaköy, Altınyayla ilçesinin sosyal yapısı en canlı ve dinamik olan köyüdür. Köyde çok farklı kültürel değerler hakimdir. Köyün örf, adet ve gelenekleri Altınyayla ve çevresinden bazı farklılıklar içermektedir. Kanaatimize göre bunun nedeni Paşaköyünde yaşayan insan toplulukların yani sülalelerin aynı kökene dayanmamasıdır. Paşaköyde 1950’li 60’lı yıllara kadar Ermeni ve Çingene kökenli aileler yaşamıştır. Paşaköy, Kurtuluş Savaş’ından sonra Ermenilerin en son terkettikleri yerleşim yerlerindendir. Yakın zamanlarda köy boşaldıktan sonra buraya Sivas ve çevresinden farklı köylerden küçük gruplar halinde insanlar göç etmiştir. Şu an köyde yaşayan sülalelerde isimlerini geldikleri yerden almaktadır. Günümüzde Paşaköyde yaşayan sülaleler şunlardır: “Hatipler(Deliilyas Kasabasından gelme), Başörenliler(Başören’den), Yüreğirliler(Şarkışla’nın Yüreğir köyünden gelme), Şahlılılar( Altınyayla’nın Doğupınar köyünden), Çongarlılar(Merkez Çongar köyünden ), Güneyliler(Merkez Güney köyünden)” Paşaköy köyünde camii ve İlköğretim okulundan başka resmi kurum yoktur. İlköğretim okulu 1967 yılında yapılmıştır. Köyün eğitim-öğretim seviyesi düşüktür. Köy halkından iki öğretmen ve birkaç tane de memur vardır. Köyde herhangi bir tarihi eser yoktur. Köylülerin en çok göç ettiği yerler Kayseri ve Sivas illeridir.
?xml:namespace>